Pàgina d'inici > web 2.0 > Què és el Web 2.0?

Què és el Web 2.0?

El tema d’aquesta setmana a l’assignatura Nous Formats Digitals és el Web 2.0. De fet, és un concepte paraigua que dóna aixopluc a moltes aplicacions i projectes que anirem veient durant el trimestre. Per això és important que intentem entendre què signfiica, més enllà que pugui tractar-se d’una etiqueta més o menys encertada, més o menys sòlida.

De què estem parlant? El concepte té el seu origen en una tempesta d’idees entre la gent d’O’Reilly Media i MediaLive International per preparar una conferència, a mitjan 2004. La principal referència bibliogràfica és l’article de Tim O’Reilly titulat What is Web 2.0. Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software (el portal de la Societat de la Informació, de Telefónica, n’ofereix una versió en castellà). Des de la seva aparició, el terme s’ha anat popularitzant i ara mateix és omnipresent. Això no vol dir, no obstant, que no hi hagi veus crítiques o, com a mínim, escèptiques, a l’entorn d’aquesta idea. Entre elles, em sembla interessant l’article de Carlos Scolari i Hugo Pardo Kuklinski, autors del blog Digitalismo i professors de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, on condueixen el Grup de Recerca d’Interaccions Digitals. Un text que convida a reflexionar sobre la facilitat amb què s’escampen nous termes relacionats amb Internet i que sovint serveixen per tornar a nomenar realitats ja conegudes.

Categories:web 2.0 Etiquetes: , , ,
 1. raqferllom
  febrer 4, 2008 a les 4:31 pm

  No se si he entès bé es concepte de Web 2.0. El que m’ha parescut entendre és que és un terme per anomenar la nova generació de pàgines webs, blocs, etc que hi ha a la xarxa. És com una manera d’englobar la nova visió d’internet, com una manera d’interacció i comunicació diferent a sa que hi havia fins ara. Això és el que he interpretat jo i no se si és correcte.

 2. febrer 4, 2008 a les 4:58 pm

  Ho has entès força, Raquel. A veure, primer de tot cal dir que aquest és un concepte una mica difús, que es defineix més per les característiques i manifestacions que no pas per ell mateix. En qualsevol cas, té una vessant tecnològica i una altra de social. Simplificant l’explicació, podem dir que Web 2.0 fa referència a tota una sèrie d’aplicacions, característiques del Web actual, que bàsicament converteixen la Xarxa en una plataforma més que no pas en un cotenidor de continguts, com era abans. I una plataforma per a què? Doncs per fer-hi de tot i perquè l’usuari tingui molt més protagonisme, com a creador i generador de continguts. Des d’una perspectiva social, aquesta participació activa del usuaris és l’altra característica definitòria del Web 2.0.

 3. bismutina
  febrer 4, 2008 a les 9:00 pm

  Després de llegir aquest article, que trobo molt correcte, et deixo aquest vídeo anomenat “Web 2.0: the machine is us/ing us”, que ens vam passar a la Universitat durant unes sessions d’estudi de la Web 2.0, i que trobo que és prou interessant.

 4. febrer 4, 2008 a les 9:09 pm

  bismutina, gràcies! el tenia preparat per a la classe de demà, el passarem i a veure si ajuda a entendre el web 2.0
  Tens bloc? M’agrada conèixer les persones que passen per aquí o per tonisellas.cat. Salut!

 5. febrer 5, 2008 a les 7:30 pm

  el concepte de la Web 2.0 té a veure amb la nova generació que hi ha en el món de les tecnologies, en concret, a internet. Una definició més profunda vindria a ser la interacció entre usuaris, en les quals, és podran comunicar a través de blogs, de las pàgines d’internet,etc.
  *N E L LY*

 6. bismutina
  febrer 5, 2008 a les 8:24 pm

  Hola Toni. Espero que us hagi servit la visualització d’aquest vídeo. A mi, que estic fent CAV a la UAB, em va servir força quan ens el van passar en el marc de Documentació Informativa, el vaig trobar molt clarificador.
  Et deixo un enllaç al meu bloc, espero que el visitis i que sigui del teu gust: http://bismutina.wordpress.com
  Salut!

 7. febrer 5, 2008 a les 9:34 pm

  Toni!

  Et deixo aquí el seu bloc, ja que veig que triga en contestar-te:

  http://bismutina.wordpress.com/

  Quines casualitats…és amic del meu cosí i en raó m’ha sonat el nom quan ho has demanat a classe.

  És un bloc molt interessant!

  *Georgina*

 8. febrer 5, 2008 a les 9:36 pm

  Vaja…un pèl tard…:)

 9. febrer 5, 2008 a les 9:38 pm

  Ian,
  quina nova generació? En el teu comentari no queda clar si estàs parlant de nova generació ser serveis o aplicacions web o de la generació dels nadius digitals, per exemple. A banda d’això, la interacció entre usuaris és important, però no suficient, per a entendre el Web 2.0.

  bismutina,
  gràcies pel link, ha anat bé. I sobretot, gràcies per la teva aportació. M’ha servit per explicar als alumnes un dels punts forts d’aquest Web en mans dels usuaris: l’enriquiment personal a través de la suma de coneixements, a través de la intel·ligència col·lectiva. Estic molt content que algú que no forma part del grup de l’assignatura hagi volgut dir-hi la seva. Ara seria fantàstic que algun dels alumnes de NFD interactués amb tu, per exemple. Ens llegim, salut!

 10. febrer 6, 2008 a les 8:49 pm

  Primer de tot haig de dir que exactament no sabia què era el web 2.0; quan me’n parlaven em venia al cap les aplicacions usuals que faig servir quasi diàriament (YouTube, Flickr, Wikipedia…) però mai havia pensat en el que això suposar per Internet.
  El web 2.0 ha creat un dinamisme i una interacció impressionant. Els consumidors s’han convertit en creadors de continguts…i això ha portat a una revolució imparable!

  *Georgina Arqué*

 11. febrer 6, 2008 a les 10:07 pm

  toni, en el meu comentari parlo que la nova generació es refereix al món d’internet en general, sobretot en la digitalització de la informació i de l’obertura de noves aplicacions que hi ha dintre d’internet perquè, nosaltres, els usuaris, hi puguem accedir per poder interactuar i esbrinar noves tendències.
  *N E L L Y*

 12. febrer 7, 2008 a les 8:39 am

  Ian, entesos.
  Georgina, no pots dir que “això ha portat una revolució imparable!” i deixar-ho aquí. Cal argumentar-ho… Per què és una revolució? És imparable?

 13. febrer 7, 2008 a les 11:17 am

  Creo que para hablar de “revolución” es demasiado pronto. La web 2.0 es un matiz que aún debe desarrollarse y sobre todo conocerse. El conocimiento sobre algunas herramientas (p.e. YouTube) ya ha alcanzado un nivel considerable, mientras que la denotación de 2.0 queda desplazada. Es más específico hablar de web 2.0 que de los blogs, y cómo hemos comprobado, los blogs son aún de un uso muy reducido en la sociedad, asi que para poder hablar de revolución creo que habría que esperar a que se llegue a un público masivo. Ahora si: que se trata de una evolución imparable estoy totalmente de acuerdo, debido a que los internautas sabemos de la existencia de las herramientas de la web 2.0, no queremos ni podemos imaginarnos la internet sin ellas.

 14. febrer 7, 2008 a les 12:38 pm

  Crec que és una revolució perquè ha suposat un gran canvi en la manera d’entendre Internet.

  Per altra banda, és imparable, ja que cada cop més, l’avanç és més ràpid i a la vegada pot provocar un descontrol, difícil d’aturar.

 15. laranna
  febrer 7, 2008 a les 12:48 pm

  Crec que el que ha comentat la Georgina que tot això és una gran revolució informàtica és veritat. Ja no ens parem a pensar on podem buscar informació, divertir-nos o comunicar-nos, simplement seiem davant de l’ordinador i fem click!

  Les noves generacions estem submergides i impregnades del món on-line i no ens plantegem si és bo o dolent, simplement és! és la nostra eina més comú, global i utilitzada.

  És imparable? Sí, jo crec que Internet ofereix un ventall tan gran de possibilitats que pot atreure a tot tipus de públics. Cada persona pot trobar allò que desitja sense que li sigui imposat. Ens encanta la llibertat i poder fer “el que ens doni la gana”! Per això estic d’acord amb la Georgina. és una gran revolució que ningú té ganes de parar.

  Lara*

 16. Gina
  febrer 7, 2008 a les 2:14 pm

  Per començar, podrien haver-li posat un nom més clar i entenedor a aquest concepte, “web 2.0” sembla un nom massa tècnic. Si a la gent (entre la qual m’hi incloc) li parles de “web 2.0” segurament pensarà que és algun tecnicisme per a informàtics massa complex. Jo mateixa per exemple, si em parlen d’això fa dues setmanes m’hagués quedat igual. Però si ens parlen de Google, Youtube, Blogger i Flickr entre d’altres, la cosa ja va cobrant més sentit.

  Pel que sembla, el web 2.0 ha suposat tot un canvi social a internet: tothom hi té veu i s’ha creat una xarxa d’interacció a escala mundial. És realment un fenomen del qual tots hi formem part d’una manera o altre.

 17. Pol Smith
  febrer 7, 2008 a les 2:22 pm

  Vaig a defensar a la Georgina va…
  Jo també crec que és una revolució, ja que ha suposat un canvi (encara que molt relatiu i confús) a Internet. Tenint en compte que Internet (segons el meu punt de vista) s’està imposant als mitjans de comunicació tradicionals i és cada cop més útil i més utilitzat, penso que un canvi a internet suposa un canvi també a la informació (i inclús diria que en parta la societat) en general.

  També crec que és imparable, encara que això és més relatiu. Si l’evolució actual d’Internet es la Web 2.0, la lògica ens diu que aquest perdurarà, i només es podrà parar si surt la “Web 3.0” o quelcom similar
  De moment, per aturar la web 2.0 hauriem de “matar Internet”.

 18. febrer 7, 2008 a les 8:21 pm

  Amb les vostres respostes després del meu doble interrogant a la Georgina estem fent un pas endavant. Deixar un comenari és molt senzill. Fer-ho amb idees i amb un intent d’argumentar allò que afirmem, ja requereix una mica més d’esforç, d’altra banda, el que cal esperar d’uns universitaris. Seguim així, que anem bé 🙂
  Per cert, que que vulgui aprofundir en el tema, ja hi ha autors que parlen d’una Web 2.1, altres d’una Web 3.0 i, en l’horitzó, la Web semàntica, de la qual ja parlava el pare del WWW, Timm Berners-Lee…

 19. Eli
  febrer 8, 2008 a les 7:53 am

  Pol Smith, jo fa unes setmanes vaig llegir sobre la web 3.0 -ja buscaré el link- així que la fi de la web 2.0 arribarà aviat (i més de la manera en la qual avancen les tecnologies). Però això no vol dir que sigui una revolució que s’acaba, sinó que ha estat l’inici de la revolució, de fer que Internet pugui ser de tots.

  Eli ^^

 20. Eli
  febrer 8, 2008 a les 8:13 pm

  Paso el link que havia mencionat en el meu comentari anterior: ¿Qué es la web 3.0, o web semántica, y qué avances supone?

  I també buscant aquest link he trobat un altre document referent a la web 3.0.

  Espero que us serveixin d’alguna cosa.

  Eli ^^

 21. Pati
  febrer 9, 2008 a les 11:04 am

  Holaa a tots!!
  Sento el meu retard a l’hora de passar per aquí aquesta setmana…i la veritat es que encara ho sento més ja que algunes idees m’haurien quedat més clares si hagués llegit abans els vostres comentaris.
  Estic molt d’acord amb les vostres afirmacions, és clar que aquest terme de web 2.0 és una revolució, no sé si en major o menor mesura, però ens està transformant a nosaltres i a tot el que ens envolta i només per aquest motiu ja es mereix aquest qualificatiu. Estic segura que el terme anirà transformant-se però partint sempre de les característiques que l¡ han creat, la participació de l’usuari i la seva interacció amb els demés internautes.

 22. aTimoneda
  febrer 9, 2008 a les 2:27 pm

  Buenas,

  Hasta que apareció el concepto de “Web 2.0” en esta asignatura, sinceramente no tenía ni idea de qué significaba exactamente ni qué tipo de beneficios aportaba al usuario convencional de internet. Seguramente porque ese nombre no significaba nada (o, almenos, hasta ahora) por ese nombre tan técnico.

  De todas maneras, estoy con Edu cuando dice que es un concepto por conocerse más a fondo…

  Saludos! 😉

 23. Cristina Suárez
  febrer 10, 2008 a les 4:07 pm

  El terme web 2.0 ha suposat un gran canvi a l’hora de entendre Internet i quan encara estem immersos en aquesta nova generació de webs ja ens parlen d‘una tercera. Jo també penso com l’Eli, que la web 3.0 no suposa una fi de la 2.0 sinó que l’evolució continua, es a dir els avenços a Internet continuen. No deixem enrere la interactivitat dels usuaris sinó que s’ofereixen més recursos perquè aquesta sigui més dinàmica i accessible.

 24. Fran
  febrer 10, 2008 a les 5:43 pm

  El web 2.0 ens ha facilitat la navegació del web i això ha afectat a les nostres vides.
  Algú s’imagina com seria la seva vida si no existís internet, sense tot el que ens ofereix?

  Ens hem acostumat a aquesta eina d’informació i comunicació, que en pocs anys ha arribat a ser el que és actualment, i que no trigarà molts més en seguir evolucionant i millorant, oferint-nos una millor experiència inous i sorprenents serveis!
  Personalment, espero que arribi aquest moment!

 25. giserra
  febrer 10, 2008 a les 6:00 pm

  Hola a tots!

  Com molts ja heu dit, jo tampoc tenia ni idea el què significava i implicava el terme web 2.0. He buscat a google, al marge del material penjat al blog de l’assignatura, què és el web 2.0 i he trobat una web que en fa una explicació molt clara i entenedora:
  http://www.maestrosdelweb.com/editorial/web2/. Penso que conseguir i mantenir al receptor i usuari actiu, és molt positiu. I de la interacció ens enriquim tots.

  Ens veiem!

 26. paticirera
  febrer 10, 2008 a les 6:13 pm

  Jo també estic amb la Georgina, internet es una revolució perquè l’ordinador ha suposat un canvi radical en l’àmbit social. Marca l’estil de vida la gent i ha generat una nova forma de comunciació i informació. També és imparable perquè per exemple Google, pot anar comprant i comprant empreses, como ho ha fet (de moment), amb Youtube i a més de crar els seus propis serveis o la llarga llista que hem vist en el document que has penjat, aquesta llista pot seguir creixent moltíssim més

 27. oscardorado
  febrer 10, 2008 a les 6:20 pm

  el concepte web 2.0 vol apropar al usuari d´Internet cada cop més a la xarxa. L´usuari pasa a tenir molta més participació en una plataforma cada cop més gran. És increíble l´evolució que ha patit Internet en els darrers anys.És una aposta de futur per fer que Internet sigui cada cop més important.

 28. periferio
  febrer 10, 2008 a les 10:11 pm

  esta evolución en la web 1.O, es un paso increible en la mejora de la informacion y transmision de todo tipo de noticia. Cuando digo noticia, digo tecnologia, cultura, religion, ser humano…. Internet esta cambiado y nosotros con el, que con nuestra participación somos cada vez más un poco más de noticia

 29. febrer 11, 2008 a les 12:54 am

  Es interesante ir aprendiendo cosas sobre la web. Hay diferencias entre la web 1.0 y la 2.0. Es un término muy deconocido entre los estudiantes, pero una vez te interesas por el lo ves de otra manera!

 30. paulopez
  febrer 11, 2008 a les 2:58 pm

  ¿que es la web 2.0? No sabia no que existia hasta hace unos dias,me gusta saber que más que una tecnología es una actitud, que esta tomando el usuario de internet.
  Como por ejemplo el mismo uso de este blog ya es el uso de la web 2.0 o Flickr para mostrar y compartir fotos en internet.

  Yo creo que la web 2.0 esta mucho más presente de lo que creemos.

 31. febrer 11, 2008 a les 9:53 pm

  Ya una Web 3.0, Si empezamos q conocer el concepto de la 2.0. De todas formas yo no creo que sea el final de la 2.0. Creo que simplemente es una evolución a la 3.0. Bueno, si lo pienso mejor, si pasamoa ala 3.0 que es una mejora de la 2.0 y una evulición. La 2.0 quedará en el olvido. Como la 1.0. Pero, en realidad la 3.0 es la 2.0 pero mejorada. Buf, qué lío. De todas formas estoy de acuerdo con Gina en que son nombres muy tecnicos que en mi opinión hacen que el concepto se aleje de las personas. Pero como punto positivo la creación de Web 2.0 ha sido buena en sentido de que ha permitido crear redes sociales importantes entre los usuarios de Internet
  YaiZa

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: