Pàgina d'inici > blocosfera > Els blocs i la blocosfera (V)

Els blocs i la blocosfera (V)

Aquest post té alguns enllaços molt interessants:

Consejos básicos para participar eficientemente de la cultura blogger” (e-galeradas)

Categories:blocosfera Etiquetes: ,
 1. mireiaportabella
  gener 30, 2008 a les 5:18 pm

  La meva opinió sobre els blogs, s’ha fet més forta al llegir la opinió de la periodista Eva Domínguez.
  Els blogs, no són només per escriure les teves opinions i prou; sinó que, serveixen per poder aprendre a nevegar per internet i conèixer aquet, relativament, nou món. Però també, són una molt bona eina d’informació sobre temes d’interès general.
  Es poden trobar molts tipus diferents de blogs, de molts temes i continguts diferents i, per tant, s’ha de saber navegar per la xarxa i trobar aquells que són del nostre interès

 2. gener 30, 2008 a les 5:41 pm

  Mireia,
  Explorar la xarxa per buscar blocs que ens agradin ja és una manera de navegar i de millorar el “saber navegar”. Ja has començat a trobar els que són “del teu interès”?

 3. laranna
  gener 30, 2008 a les 9:09 pm

  Jo tinc una pregunta! És sabut que molts periodistes que treballen en mitjans escrits o audiovisuals també tenen un blog on realment opinen i expressen el que els ve de gust.
  Aquí es barreja la professionalitat amb la llibertat d’expressió, és una bona combinació, no creieu?

  És aquest el veritable futur de la comunicació social?

  (escrit per la Lara)

 4. gener 30, 2008 a les 9:37 pm

  M’han semblat genials els links que has deixat en aquesta entrada, sobretot el de saber escriure un comentari als blocs. “No dejar comentarios a los novios”, el millor.

  Sobre el tema dels blocs, llegint totes les entrades seguides, crec que és normal que la gent més gran no sàpiga què és un bloc pel simple fet que ells no estan tant “submergits” en aquest món digital, si amb prou feines saben com funciona un mòbil d’aquells Nokia de fa mil anys.

  A la gent jove crec que li “fa pal” mirar com funciona un bloc, posar-se a buscar quin és la millor pàgina web que fa els blocs, començar a pensar un nom, etc. i prefereix posar un fotolog que es fa amb dos minuts i pots posar qualsevol tontería que compta com a bona. Està bé que treiem el que ens corre per les venes en un bloc on podem comentar el que ens vingui de gust (sempre respectant) i deixar córrer el comunicador que tenim per dintre.

  Penso que un bloc és algo més serio i que necessita més dedicació i la gent no està disposada a fer-ho.

  També amb els blocs podrem comunicar-nos fàcilment que, al cap i a la fi, és el que hem vingut a estudiar en aquesta universitat, com també aprendrem a escriure bé i no posar “k” al lloc de “que” i coses així que semblen tonteríes però que son ben certes.

  Em sembla genial això que diu de que hem de escriure sobre algo que sabem i deixar com a dubte el que sigui dubtós i com a verdader el que sabem que és verdader.

  Finalment, crec que és un bon mètode per explorar la xarxa i per fer sortir la nostra part més subjectiva i d’opinió.

 5. kannabeach
  gener 31, 2008 a les 9:46 am

  Hasta ahora nunca me había llamado la atención el hacerme un blog, pero poco a poco voy cambiando de idea. Pensaba que qué iba yo a poner de interesante pero cuando te pones a ello, la cosa cambia. Aún no he subido nada con “chicha” pero tengo algunas cosas en mente.
  Los blogs están muy bien para encontrar información de una manera como más cercana y fiable, es extraño, pero pareceque si lees algo que está explicado de una manera más informal, te lo crees más y te llama más la atención.
  Espero pasármelo bien en mi blog!

 6. laranna
  gener 31, 2008 a les 12:14 pm

  Fa un estona estàvem a classe comentant la integració social dels blogs.
  A mi no em sorprèn que la gent no tingui consciència de l’existència d’aquesta eina informàtica.

  Jo mateixa haig de reconèixer que abans de començar l’assignatura de Nous Formats Digitals no sabia explicar què era un blog.
  Creia que era alguna cosa que es feia a Internet per comunicar-se, però no tenia els coneixements que tinc ara.

  I si jo sóc estudiant universitària, pel “colmu” de comunicació audiovisual… i no sé que és… com ho ha de saber la meva avia?

 7. gener 31, 2008 a les 2:45 pm

  Estic totalment d´acord amb el que diu la Lara, hi ha poca informació en l’exterior sobre els blogs, crec que la gent sap alguna cosa pero no sap el que realment pot comportar tenir un blog o llegir un blog. Jo mateix pensava que el blog servia per escriure qualsevol cosa que et passés a la vida i no, no és així, és una eina útil per apendre i aprofundir més en certs temes o continguts, en el cas del Toni Sellas per exemple el podcast

 8. Eli
  gener 31, 2008 a les 4:47 pm

  Jajaj Lara, estic d’acord amb tu però ara ja saps que és un bloc, és més, t’has convertit en blocaire. Ara és decició teva seguir amb el bloc i donar a conèixer la teva veu, perquè com diu José Luis Orihuela, -“un bloc significa l’oportunitat per la gent corrent de tenir una veu pública a nivell global i sense que aquesta estigui mediatitzada“-.
   
  Eli ^^

 9. elenapuertas
  gener 31, 2008 a les 5:06 pm

  Si hagués estat sorpresa pel carrer i m’haguessin preguntat: Perdona, em podries dir què és un bloc? La meva resposta probablement seria molt similar a les respostes més patètiques que vam veure al documental de classe. Ara començo a entendre el contingut de l’assignatura de Nous Formats Digitals. El primer dia vaig pensar que m’havia equivocat d’assignatura…
  Després de llegir les raons per les quals un estudiant de periodisme ha de tenir un bloc, m’he animat amb la que fa referència al tema de fomentar l’escriptura. Penso que alhora d’aprendre sobre nous formats pot ser una bona idea per millorar la nostra expressivitat escrita.

 10. laranna
  febrer 1, 2008 a les 4:11 pm

  Merci als tres per respondre al meu escrit sobre que els blocs són poc coneguts i encara els falta molta empenta per ser una mitjà tan utilitzat i útil com el messenger o els famosos fotologs.
  Però m’agradaria, si és possible, que em contestessiu a la pregunta que he fet una mica més amunt.

  Als blocs dels periodistes llicenciats es barreja la professionalitat amb la llibertat d’expressió, és una bona combinació, no creieu?

  És aquest el veritable futur de la comunicació social?

 11. febrer 1, 2008 a les 6:28 pm

  Prácticas de escritura? En el mundo real? Sin tener que estar haciendo prácticas en un periódico? Sin un profesor que te oblige a escribir sobre ciertos temas? Puedes tener aforo y eco de otras personas que las leeran y comentaran?
  Todo con lo que soñaban antiguos estudiantes de periodismo, nosotros lo tenemos justo aquí. El que un estudiante de comunicación o periodismo no quiera utilizar un blog es algo que a mí me parece una señal de que se han equivocado de carrera. Por eso veo de manera muy positiva el comentario sobre los alumnos y por qué deben tener un blog, si quieres aprender escribir, hazlo escribiendo. Deberíamos tener también un blog en Comunicación Escrita, o usar el mismo no os parece?

 12. febrer 1, 2008 a les 9:46 pm

  Últimamente con esto de los blogs me estoy perdiendo bastante. Aún no tengo forjada una idea conceptual en forma de opinión sobre este mundo pero me está sorprendiendo más de lo que imaginaba.
  Todo ésto de los consejos me parecen perfectos para la comunicación. Pero no sé, me da la sensación de que alguien me esté diciéndo como tengo que comportarme aquí. Yo creo que ya sé que tengo que ser respetuoso, humilde, no ir de listo ni ir de que me como el mundo… Precisamente esas son las cosas que más odiamos todos en los demás. Por lo tanto parece que recalcar esas actitudes dan por hecho que la gente no las posea. Me parecen actitudes fundamentales no sólo en los blogs y en la comunicación sino en la vida. No sé, ya os digo que aún estoy construyendo una idea de todo esto. Veo contradicciones y mucha pasión a la vez. Me gusta. Toni, los cinco consejos de microsiervos, por ejemplo, son excelentes. ¿No crees que parece que tengas que llevar el pasaporte de buena persona para poder entrar aquí? Creo que sólo se necesitaría respeto y humildad. Ni si quiera hay que ser muy listo para tener un buen blog.

 13. Fran
  febrer 2, 2008 a les 12:15 am

  Eh, realment són molt interessants aquests enllaços!!
  Són molt útils quan ens estem estrenant en aquest món dels Blogs!!

  Però cal fer tot el que posa? Vull dir, veient per exemple la publicació del blog “Interactivos” sobre “Recomendaciones para la escritura de posts en los weblogs de clase” no puc evitar sentir certa mandra si veritablement he de seguir totes les pautes que ens diu: freqüència de publicació, enllaços, recomanacions sobre les imatges, contestar els comentaris, reciprocitat… ufff

  Malgrat això, la blocosfera és un món molt interessant i del qual s’en pot apendre moltíssim!

 14. Pol Smith
  febrer 2, 2008 a les 3:28 pm

  M’ha agradat especialment el link de Microsiervos dels consells pels bloggers principiants, especialment el punt 3: “Toma partido. Para neutralidad, ya está la Wikipedia. Los blogs deben ser puntos de vista”.
  Crec que posicionar-se és bàsic per a fer d’una informació un text atractiu i interessant.

  També he trobat interessant la última de les 3 claus d’escritura escrits per José Luis Orihuela, que diu: “3. Da por opinión lo que tengas como opinión; por dudoso lo que tengas como duda; por certeza lo que tengas como certeza y por verdadero lo que tengas como verdadero”. Sembla molt senzill, però en realitat molts bloggers escriuen sobre quelcom que no se sap segur com si fos una certesa i a l’inrevés. Això és quelcom molt poc controlable en el món dels blogs perquè qui efectúa el control sobre la informació i el seu punt de vista és un mateix. La recomanació, doncs, seria informar-se bé del què es parla, i escriure en conseqüència.

  De totes maneres… realment se segueixen aquests consells? O, inclús, fins a quint punt es poden seguir? En teoria queda molt bé apuntar les bases ètiques de l’escritura online, com “escriu del que sàpigues”, però aquest tipus de recomanacions són molt relatives i difícils de seguir a la pràctica. En canvi, l’últim enllaç sobre les recomanacions de José Luis Orihuela als seus alumnes ja el trobo més aplicable

 15. febrer 2, 2008 a les 3:37 pm

  Aquests links m’han semblat bastant interessants sobretot en el moment d’inici en el que em trobo, amb el tema dels blocs.

  Crec que poden servir per orientar-nos i seguir aprenent en aquest món.
  No obstant el que m’ha cridat més l’atenció són Les tres claus d’escriptura On-line d’Orihuela.

  Hi estic d’acord amb els tres ja que crec, com ell diu, primer de tot cal tenir una bona escriptura per ser un bon blogger.
  També deixa clar que per opinar sobre algun tema hem de saber-ne i per tant cal que ens informem, abans de tot.
  Finalment diu que hem de donar com opinió allò que tinguem com opinió; que donem per dubtós allò que tinguem per dubte(…).

  Personalment crec que aquests tres consells haurien d’estar en la ment de tot blogger…per principiant que sigui…

 16. febrer 2, 2008 a les 5:49 pm

  De fet, tots aquests consells sobre allò que anomenem “cultura blogger” es podrien resumir amb la idea que sigueu honestos amb aquesta eina que ara teniu a les mans. És clar que la blocosfera és prou extensa com perquè hi trobem de tot, com a la vida mateixa. En tot cas, els lectors ja s’encarregaran de fer la selecció pertinent. Jo fa un any que tinc el bloc i, a banda dels lectors ocasionals, conec les persones que el llegeixen habitualment, que el tenen al seu agregador. I a moltes ja les conec personalment, i us he de dir que hi ha una afinitat personal, una sintonia, prou reveladores. Si seguim el principi que tota realitat té una causa, que tota acció té una conseqüència, probablement el què i el com del nostre bloc ens donarà uns tipus de lectors o uns altres. En el bloc podeu ser vosaltres mateixos o adoptar un paper, un personatge. És la vostra elecció. Però una o altra portarà a unes o altres persones. Això penso, si més no. De fet, el meu bloc ha sigut fins ara més de tipus acadèmic que personal, però potser algun dia canvio i llavors arriben altres tipus de lectors.

 17. mireiaportabella
  febrer 3, 2008 a les 10:58 am

  Toni,
  trobu interessan aquest últim comentari.
  En aquests últims dies, tot i que ens vas dir que escrivíssim tal com sabiem, personalment, no sabia com m’havia de presentar a la xarxa.
  I ara, sabent que tant puc donar-me a conèixer a mi mateixa, com crear un personatge en mi, pensaré sobre el tema i decidiré com mostrar-me en el blog.

  ,,mireia

 18. aTimoneda
  febrer 3, 2008 a les 3:38 pm

  Buenas,

  La verdad es que los enlaces facilitados referentes al mundo del blog son muy interesantes y ayudan en gran medida a la hora de guiarnos por este ambiente digital al que todavía alguna gente (y me incluyo a mí mismo) desconoce.

  Sin embargo, tales consejos no se han de tomar al pie de la letra ya que no existe ningún tipo de protocolo específico que te vaya marcando paso a paso y de manera obligada cómo tienes que irle dando vida a tu propio blog.

  De todas maneras, un buen consejo siempre viene bien!!

  A cuidarse! 😉

 19. laia altayó
  febrer 3, 2008 a les 4:14 pm

  Hola,
  la veritat és que no passo molt de temps davant l’ordinador, ja sigui per temps o perqué desconec moltes de les possibilitats que té, com aquesta, els blocs. Jo tenía una vaga ídea del que eren, com moltes de les persones que sortíen en el vídeo de classe. Aquesta assignatura ens ha submergit en un nou món ple de curiositats, a poc a poc em vaig familiaritzant amb ell i en tot el conté, entre d’altres en els enllaços que té, que per cert molt interessants!!!

 20. sara osuna
  febrer 3, 2008 a les 4:53 pm

  Lo cierto es que al principio yo no creía que la idea de tener un blog me pudiera interesar. Sin embargo, reconozco que después de leer algunos de estos enlaces la idea de tener un blog me parece bien, incluso interesante. Principalmente, porque puedo tratar temas que me interesan y ver las opiniones de esos mismos temas o de otros, de otra gente.
  El enlace de los cinco consejos para bloggers me a parecido genial, en especial el consejo número tres, en el que dice que lo importante es dar tu punto de vista. Creo que eso es lo que más me atrae de los blogs, poder expresar tu opinión acerca de un tema sin tener que ser un genio sobre él.

 21. febrer 3, 2008 a les 6:13 pm

  Lara, referent a la teva pregunta trobo molt interessant que els llicenciats professionals barregin la professionalitat del periodisme amb la seva llibertat d’expressió. Es una manera d’obrir-se, i poder dir el que realment senten i pensen sense haver de ser jutjats pels seus ideals.

  Un blog és personal, i cadascú escriu el que realment li passa pel cap, penso que per ser seguir unes pautes de “imparcialitat” i la resta de regles del periodisme ja tenim la premsa convencional o la televisió.

 22. febrer 3, 2008 a les 8:53 pm

  Estoy de acuerdo con vuestros comentarios. Considero que el mundo de los blogs incentiva la navegación en Internet, cosa que considero fundamental para la evolución y modernización de nuestra sociedad. La cual, la considero respecto a otros paises bastante retrasada. Esperemos que esto cale hondo en toda la sociedad y no solo en estudiantes, y que considero que también sería una buena herramienta para los “cincuenta-añeros” y de superior edad.

 23. Cristina Suárez
  febrer 3, 2008 a les 9:30 pm

  Estic d’acord amb Pablo Mancini en que els estudiants de Comunicació i Periodisme hem de tenir un bloc. L’hem de tenir perquè es una manera d’obligar-nos a escriure regularment, de documentar-nos,i de saber redactar amb un llenguatge adequat. D’aquesta manera ens habituem a escriure perquè per escriure bé primer s’ha d’haver escrit molt, d’agafar el costum i no hi ha una millor manera de practicar que tenint un bloc.

  Respecte als comentaris, estic d’acord amb Daniel Rodríguez, de sempre fer-ho sempre amb respecte. Si vols dir el que penses, ja sigui igual o el contrari que el blogger, s’ha de fer amb educació i bones paraules. De sde el respecte segur que escoltaran la teva opinió.

  I respecte al “consejos para bloggers noveles” de Joi Ito, trobu l’ultim consell “escribe pronto, escribe mucho” l’adequat per a nosaltres. No hem de esperar que ens vingui una idea al cap i després trigar dies en publicar-la perquè la volem escriure perfecte. No som professionals i no hem d’exigir-nos com a tals (però si fer-ho el millor possible). D’alguna manera es comença.

 24. febrer 3, 2008 a les 10:24 pm

  Hola!
  Cuando una persona se inicia es este mundo de los blogs, lo normal es que al principio se encuentre un poco perdido. Por ello, estos links nos van realmente bien a personas como yo que no tenemos mucha idea y que necesitamos indagar para adquirir unos conocimientos básicos. Todos me han parecido muy interesantes, sobre todo el de los cinco consejos para bloggers noveles ya que me va bien para saber hacer buenos comentarios en mi blog.

 25. febrer 5, 2008 a les 12:53 am

  Hola!!
  És una sort que qualsevol persona pugui fer un blog. Em sembla molt interessant, ja que això comporta una gran varietat de temes i una gran quantitat d’opinions que poden ajudar-te a la hora de reflexionar sobre algun tema determinat. Els blogs poden ser una possibilitat de modernització per als mitjans de comunicació i la societat.

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: