Pàgina d'inici > blocosfera > Els blocs i la blocosfera (IV)

Els blocs i la blocosfera (IV)

Com puc fer un bon bloc? Quines recomanacions o principis he de tenir en compte?

Aquest és un interrogant que acostuma a inquietar els blocaires debutants. Una bona pauta és llegir molts blocs, especialment els que poden ser considerats de referència. Si ens fixem què fan i com ho fan aquells que en saben, n’aprendrem. No obstant això, tot seguit trobareu alguns enllaços sobre aquestes preguntes. Exploreu-los, val la pena.

Categories:blocosfera Etiquetes: ,
 1. Eli
  gener 31, 2008 a les 3:49 am

  Fins ara pensava que els blocs eren una forma de coneixement poc verificada. Però després d’haver llegit l’últim enllaç, m’he donat compte que és ben cert que els lectors són els que verifiquen la notícia/artice/informació.

  Els temps canvien i amb ells les formes d’informar-se, però d’una manera o altra les publicacions han de passar per un procès de verificació.

  De totes maneres, segueixo fiant-me més del que puguin dir els mitjans convencionals que els blocs (sempre i quan no sigui un bloc de tipus professional).

  Eli ^^

  PD: El 2n link també l’he trobat força interessant. Si que han canviat la concepció de bloc en 10 anys!

 2. kannabeach
  gener 31, 2008 a les 9:54 am

  Peinso que para tener un buen blog hay que tener bastante claro de qué se va hablar y qué quieres transmitir con ello. Los blogs se pueden centrar en cosas concretas (que hablen de música, por ejemplo) o bien tocar diferentes temas (actualidad, cine…). Tampoco creo que haga falta saber escribir genial, simplemente con saber expresarte, es suficiente.

  adeu!

 3. gener 31, 2008 a les 12:56 pm

  El mundo de los blog te abre la puerta nuevos formatos, te permite ver las cosas desde nuevas perspectivas…. Pero en realidad, el hecho de que tanta gente pueda escribir libremente sobre una cosa, ¿no será un peligro? Si la información de los blog no es verificada según se escriben y funciona más el boca a boca, se crean rumores… Se puede llegar a destruir cosas, ¿no? Si es la comunidad de lectores los que dan veracidad a la entrada, cualquiera puede opinar y decir lo que quiera. Entonces, ¿llegará un día en que no sabremos diferenciar entre lo que es real y lo que no?

  Por eso, estoy de acuerdo con Eli en que por ahora, me fío más de los medios convencionales que de lo editado en los blogs. Aunque discrepo con los de tipo profesional, no creo que por ser de un profesional sea 100% atutentico.

 4. paulopez
  gener 31, 2008 a les 2:34 pm

  Creo que todo el mundo puede hacer un buen blog.Y claro es muy importante informarse ,leerse miles de blogs, y saberse todas las reglas y consejos.
  Pero pienso también que los blogs son una herramienta de información y de diversión, asi como los “grafittis de la red”.Asi que no pasa nada si al principio no estás a gusto con el tuyo o crees que están diciendo tonterias, lo único que nunca debes de hacer es dejarlo de lado, tienes que aprender de tus errores ,de los comentarios positivos y negativos que tiene medio mundo que darte.

  Por eso me voy a leerle todos los consejos que pueda y a dejarme llevar por el mundo blogger.

  ciao

 5. Eli
  gener 31, 2008 a les 11:48 pm

  Yaiza, cuando me refería a <em>blogs profesionales</em>, quería decir que un profesional conoce perfectamente su campo y si por ejemplo escribe un blog sobre tecnología y es experto en tecnología (ya sea xq és ingeniero, informático, desarollador de algo…) pues yo me fiaría de lo que dice. Ahora, vayamos al caso de que este professional sea político, aquí yo ya no me fiaría tanto. jejeje.
  Acaso si un artículo en un blog tratase sobre una nueva enfermedad, no te fiarías, si su autor es el médico-científico que la ha descubierto? Piénsalo.
  Besos.
  Eli ^^

 6. Emilie
  febrer 1, 2008 a les 2:42 pm

  Creo que un buen blog se basa en las ganas que tiene su autor de transmitir sus ideas, opiniones y conocimientos. Es evidente que saber escribir minimamente bien es necesario pero creo que a través de la escritura se puede ver si uno esta apasionado por lo que escribe. Los blogs son libres. Cada uno puede escribir lo que le apetece. Claro que habrá unos mejores que otros pero poner reglas… no sé. Uno lo puede criticar pero hasta decir que es un blog malo… Son criterios personales que según mi opinión no se pueden aplicar a todos.

 7. Pol Smith
  febrer 1, 2008 a les 6:03 pm

  M’agradat molt el comentari de Merodeando que diu “En los blogs el proceso de verificación de la información también existe (…) a posteriori, en abierto y en colaboración”

  Eli: jo crec que, tenint en compte que el que tu mateixa dius en el primer comentari (“els lectors són els que verifiquen la notícia/artice/informació”) inclús te’n pots fiar bastant del blogs polítics, en cas que no moderin massa els seus comentaris i no hi hagi gaire censura.

  N’he buscat un exemple a l’atzar: http://blog.jordisevilla.org/2008-01-05/el-fundamentalismo-religioso-es-lo-contrario-a-la-democracia/#comments . És el blog polític de Jordi Sevilla, ministre d’Administracions Públiques. En aquesta entrada en concret, els comentaris prenen més rellevancia que l’entrada en sí, i encara que els visitants són d’un sector molt específic acceptaria com a molt bona i fiable la calitat de informació dels comentaris (sobretot tenint en compte que hi han comentaris de ideologies diferents).

 8. febrer 1, 2008 a les 6:58 pm

  Sí, Eli en eso estoy de acuerdo contigo. De un ESPECIALISTA me fiaría, de un político o según el periodista… no . Pero claro si no esfecificas…
  Buen finde!

 9. febrer 2, 2008 a les 3:52 pm

  Jo crec que cap ens fiem al 100% del que diu un bloc i, fins i tot, del que diu en general internet, ni que siguin professionals ni de una persona més. Del que si que ens fiem són de les pàgines web que son oficials, com les dels diaris, les de la Generalitat… etc.

  Un bloc no hauria de ser un mitjà per transmetre informació seria i acurada, notícies del dia a dia explicades de cap a peus.
  Per a mi un bloc és introduir un tema actual i verdader i donar la pròpia opinió creant els més i els menys del lectors que et llegeixen.

  Seguir les pautes com les que el Toni ens ha penjat, escribint de manera ordenada, però mai de manera periodística perquè sinó es fa aburrit i no és precisament el que els lectors volen.

 10. febrer 2, 2008 a les 4:15 pm

  Fins a quin punt podem creure’ns el que surt a un bloc?

  Fa dies que tinc aquesta pregunta voltant pel meu cap…i llegint-me el link de verificació he pogut entendre millor el procés, tot i que no m’he quedat molt convençuda…

  Mentre que els mitjans tradicionals primer contrasten informació, consulten fonts i posteriorment publiquen, els blocs ho fan totalment al contrari…

  Els bloggers publiquen directament (ningú sap si han buscat informació al respecte o si han contrastat abans de la publicació…) i després la resta de bloggers-visitants verifiquen.

  La veritat és que ho veig bastant complicat…tot i que crec, tal i com diu la Yaiza que quan aquesta verificació ve a mans d’un especialista en el tema, tot canvia i ens en fiem més…

  Què en penseu?

 11. febrer 2, 2008 a les 5:54 pm

  HI ha una cosa que potser us genera confusió i que heu de tenir clar. Els blocs no són periodisme. No crec que a un blocaire li pogueu exigir la mateixa deontologia que a un professional del periodisme; contast de fonts, etc. Hi ha periodistes que tenen bloc (jo mateix), però no fan periodisme, fan un bloc.
  Sobre l’interrogant de si us el podeu creure o no, la credibilitat de l’autor i el temps us poden ajudar a discernir.

 12. fisasytimoneda
  febrer 2, 2008 a les 8:21 pm

  Actualment, als blocaires, com nosaltres, en aquest cas principiants, ens cal una eina de reconeixement, és a dir, anar esbrinant quaselvol tipus de blogs per poder-nos fer una idea de com fer-ne un. A partir del reconeixement dels altres blogs, és on entra la creativitat, eficàcia, professionalització d’una persona per poder fer un blog. Una altra cosa es la fiabilitat dels blogs. A l’hora de fer un bloc, un blocaire, no ha de fer els mateixos passos que si anéssim a publicar un diari, ja que un blocaire escriu una informació en concret, que pot ser veritat o no, en aquest cas però, les informacions que els receptors llegim, normalment són fiables, o no? ¿Què pensarieu si en alguna ocasió alguna informació no fos certa? us oblidarieu d’escriure en els blogs? ¿Quina seria la vostra posició respecte els blogs?

  *I A N*

 13. nachogarcia
  febrer 3, 2008 a les 6:00 pm

  Totalment d’acord amb aquesta afirmació que apareix en l’últim enllaç:
  Los medios tradicionales verifican la información, se aseguran de que sea cierta antes de publicarla. Los blogs publican cualquier cosa, expanden bulos sin ningún rigor y sin molestarse siquiera por hacer la más mínima comprobación.
  Però m’agradaria fer-li una pregunta a l’autor, com es pot controlar o verificar el contingut d’un blog. Aquesta no és la feina del periodista? Contrastar les fonts i verificar la informació que volen fer públiques.
  Pel que fa al comentari de la Eli (i posteriorment recolzat per la Yaiza), creieu que per ser un polític la seva informació es fiable?

 14. jazzni
  febrer 3, 2008 a les 6:54 pm

  Creo que un blog es una manera de expresión y de transmisión de información muy válido, que ciertamente hay que analizar para comprobar su autenticidad, pero como bien dice Ian, ¿dejaríamos de escribir en blogs? yo no dejaría de hacerlo. Ahora bien, meto el dedo en la llaga, ¿creéis que las noticias que nos venden en prensa o en radio son todas ciertas? y si fuera así ¿porqué hay desmentidos? ¿dejaríamos de ver tele si descubriéramos que una noticia es falsa? no sé yo…

  Cinto

 15. febrer 3, 2008 a les 8:49 pm

  Creo que el mundo de los bloggers es muy interesante y práctico, y realmente cosidero que hoy en día es una de las maneras más claras de expresar tu opinión y tener la certeza que no la pueden manipular. Siempre y cuando no se digan tonterias y faltes al honor de alguien. Y ahí entra el tema de la verificación, ya que se sabe que cuando hay tanta libertad, siempre hay algún “listillo” que se aprovecha y quiere darse a conocer faltando a alguien, y creo que con la verificación se impide eso. Asi que me alegro!!!

 16. laia altayó
  febrer 3, 2008 a les 9:48 pm

  És curiós perqué quan he llegit el post de mangas verdes de “Los blogs ya no son lo que eran”, he descobert que ja existien fa una dècada, amb la qual cosa queda en evidència que encara em queda molt per apendre sobre els blocs. Una cosa molt curiosa que diu és que si dediques molt temps buscant abans de publicar corres el risc de trobar la idea millor explicada en un altre lloc. Crec que té rao, és un lloc on podem posar les nostres opinios, ben expicades, però nostre.

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: